Corine Pelluchon | “Ecología como nueva Ilustración” i “Ética de la consideración”

Esdeveniment en francès amb traducció simultanieja.

Corine Pelluchon (1967) és una pensadora de referència en qüestions d’ètica aplicada, animalismo i ecologia. Des de fa uns anys destaca com una figura clau del moviment animalista. És doctora en Filosofia per la Universitat de París-Sorbona i professora en la Universitat GustaveEiffel de la regió de París. Ha publicat 15 llibres entre els quals es troben, en espanyol, Manifest animalista. Polititzar la causa animal, Reparem el món. Humans, animals, naturalesa, L’esperança o la travesia de l’impossible i Ecologia com a nova Il·lustració (Herder, 2022). El seu últim assaig és Ètica de la consideració, (Herder, 2024). 

Ecología como nueva Ilustración 

El llegat de les Llums està en crisis. La seva confiança cega en la raó i la tecnologia resulta ingènua enfront de l’emergència ecològica que vivim. Davant aquesta situació, no són pocs els intel·lectuals que han optat per buscar alternatives a la Il·lustració, transitant sovint les perilloses senderes de l’antiracionalisme o l’autoritarisme. No obstant això, hem de rebutjar la Il·lustració íntegrament? És potser un projecte estanc, inamovible, caduc? Es pot actualitzar, més de dos-cents anys després, un pensament l’objectiu del qual era l’autonomia de l’ésser humà? 
 
Corine Pelluchon aborda lúcidament aquests interrogants per a rellançar, en un context de col·lapse eco-social, els pressupostos crítics i emancipadors del moviment il·lustrat original, però purgant l’antropocentrisme i ajustant-lo als límits biofísics que imposa el nostre planeta. Una raó absoluta, que ha esdevingut racionalitat instrumental, dona pas així a la humilitat d’un pensament que se sap ressò-dependent. Aquest és, segons l’aposta de l’autora, l’únic camí per a una democràcia respectuosa amb la naturalesa. 
 
Aquest llibre ha rebut una ajuda a l’edició del Ministeri de Cultura i Esport. 

Ética de la consideración 

Per què tenim tantes dificultats per a canviar els nostres estils de vida quan ningú pot negar que el nostre model de desenvolupament té un impacte destructiu a nivell ecològic i social, per no parlar de la intensitat de la violència infligida als animals? 

Per a Corinne Pelluchon, la superació d’aquest desafiament passa per tancar la bretxa entre la teoria i la pràctica mitjançant el desenvolupament d’una ètica de la virtut. En lloc de centrar-nos en els principis o conseqüències de les nostres accions, l’autora s’interessa per les nostres motivacions concretes; per les representacions i afectes que ens empenyen a actuar. Quins trets morals poden ajudar-nos a gaudir de fer el bé, en lloc d’estar constantment dividits entre la felicitat i el deure? 

L’ètica de la consideració beu de les morals antigues, però rebutja el seu essencialisme i s’assenteixi en la humilitat i la vulnerabilitat. L’autora defineix la consideració com transdescendencia: un moviment d’aprofundiment que permet al subjecte experimentar el vincle que l’uneix a altres éssers vius i transformar la consciència de la seva pertinença al món comú en un coneixement i compromís viscuts. 

Pelluchon, lluny de deixar al lector a la mercè d’una nova ètica, descriu en aquest llibre les etapes per les quals l’ètica de la consideració pot arribar a convertir-se en una actitud global.

Fabiola Leyton es Doctora en Filosofía por la Universidad de Barcelona. Estudió Trabajo Social por la Pontificia Universidad Católica de Chile y posteriormente un máster en Filosofía Política en la Universidad de Chile. Compagina la docencia, la investigación y la promoción de los derechos animales desde una perspectiva antiespecista.

Con la presencia y la colaboración de la librería Jaimes.

También te puede interesar

Presentacions literàries

Corine Pelluchon | “Ecología como nueva Ilustración” i “Ética de la consideración”

lloc

Institut français de Barcelona

Sessions

Dilluns 14 oct. 2024
19:00