Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso | Les pantoufles de Lichtenberg
Amb motiu del centenari Manifest del surrealisme (Manifeste du surréalisme), més endavant conegut com a Primer manifest del surrealisme, text publicat el 15 d’octubre en 1924 per André Breton, l’Institut français Barcelona i el Museu Picasso us conviden a una conferència especial amb Emmanuel Guigon.
En francès amb traducció simultània
Emmanuel Guigon, director del Museu Picasso
Emmanuel Guigon, nascut en 1959, té les nacionalitats francesa i suïssa. És doctor en història de l’art contemporani per la Universitat de la Sorbona (França), especialista en avantguardes històriques, art europeu de postguerra, surrealisme i art espanyol modern i contemporani. Des d’octubre de 2016 és director del Museu Picasso de Barcelona. Fins a 2016 va ser director del Musée donis Beaux-*Arts et d’Archéologie i del Musée du Temps de Besançon, dels quals va ocupar el càrrec a partir de 2007 a 2016. Del 2001 al 2006 va ser conservador cap i director del Museu d’Art Modern i Contemporaneo d’Estrasburg (França) i des de 1995 fins llavors va ser conservador cap del Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) Centri Julio González a València. Va desenvolupar diverses tasques com a comissariat independent entre 1990 i 1995. Entre l’any 1987 i 1990 va ser membre de la secció científica de l’École Pratique donis Hautes Études Hispaniques Casa de Velázquez a Madrid i anteriorment va exercir la docència en història de l’art contemporani en la Université de Franche- Comté entre 1985 i 1987.
Guigon ha treballat d’investigador i museògraf, centrat en la difusió dels coneixements científics i culturals destinats tant a especialistes com a un públic més ampli. Ha estat comissari de nombroses exposicions, tant monogràfiques com temàtiques, sobre art modern i contemporani, de dimensió nacional i internacional. A més d’haver col·laborat en nombrosos assajos, és autor de diverses publicacions consagrades a la pintura moderna i contemporània. Ha escrit en nombrosos catàlegs per a exposicions internacionals.
Ha impartit diversos col·loquis i conferències en museus i universitats, així com cursos de doctorat i de tesi. És membre del Consell de Gestió de la UFR d’Estudis Ibèrics i Llatinoamericans, París I – Sorbona; del Centre André Chastel, Laboratoire de Recherches sud le patrimoine français et l’histoire de l’art occidental; Vicepresident de la Fundation Aureli Nemours-Institut de France; de la AICA (Association lnternationale des Critiques d’Art), secció francesa; de la Société des Amis de Paul Éluard; membre de l’equip docent de l’assignatura “Seminari d’Estètica i Filosofia de l’Art – Filosofia amb Picasso”, de la Universitat Autònoma de Barcelona. Té la distinció de Cavaller de l’Ordre de les Palmes Acadèmiques i Cavaller de l’Ordre de les Arts i les Lletres concedides pel Ministeri de Cultura del govern Francés.
Amb la presència de la llibreria Jaimes