EXPOSICIÓ | Letizia Le Fur, «Mitologies»
L’Institut français et presenta una nova exposició fotogràfica de l’artista francesa Letizia Le Fur. La seva obra tracta del lloc de l’humà en el seu entorn, de la bellesa i de la naturalesa amb una visió i un tractament excepcional del color. No et pots perdre aquesta mostra única!
“Letizia Le Fur és una artista francesa que viu i treballa a París. Graduada de l’Escola de Belles arts de Tours en 1998, es va formar inicialment en pintura. Ràpidament, es va interessar en l’estètica de la fotografia gràcies al suport de Valérie Belin.
Apassionada de literatura clàssica (Hesiodo, Homer, Ovidio, …), presenta en el Institut français de Madrid i per primera vegada reunit, un conjunt titulat Mitologies i compost de tres capítols: “L’origen”, “L’edat d’or” i “Les metamorfosis”. Aquest treball de quatre anys revela, amb una lliure interpretació dels mites antics, una visió sensible sobre el lloc de l’humà en la naturalesa.
Impregnat de referències a la història de l’art, l’obra de Letizia Le Fur s’inscriu en una continuïtat de la tradició pictòrica del paisatge, oscil·lant entre classicisme i romanticisme. Gràcies a un domini de les tècniques fotogràfiques, combina intel·ligentment la precisió quirúrgica de l’estil documental amb un treball minuciós del color, a més d’un ús expert dels reflexos o les sobreimpressions, inavaluable per als surrealistes. Barrejant la intensitat de la llum amb la varietat dels tons, la precisió de la exposició amb i la força de l’enquadrament, l’artista modela la imatge fins a l’obtenció d’una visió onírica del real.
A la seva manera, Letizia Le Fur ens conta la història d’una certa humanitat, de la qual no sap si és una visió nostàlgica d’un passat complert o la promesa optimista d’un futur fictici. La seva cerca de l’harmonia i de la bellesa, en els marges del caos del món, és tan filosòfica com plàstica.”
Text d’Emmanuelle de l’Ecotais, curadora de l’exposició.
Letizia Le Fur és una artista francesa. El seu treball ha estat exposat en exposicions personals i col·lectives. Va publicar dos llibres en les Edicions Rue du Bouquet.
Exposicions:
- Exposició personal Quadrille en el festival Vichy Portraits, treball de restitució de la residència artística, França, juny 2023.
- Exposició col·lectiva Mines de rien, Grande Commande BNF au Domaine de Kerguéhennec, França, juny 2023.
- Exposició personal Les métamorphoses en el Festival InCadaqués, treball de restitució de la residència artística, Espanya, 2021.
- Exposición col·lectiva en el Musée de la Monnaie à Paris, 30 mujeres fotógrafas luchan en contra del cáncer de pecho, comissària Béatrice Andrieux, França, 2021.
- Exposició col·lectiva Hors saison, restitució de la residència artística N.N.I.P.A.S., en elsGrands Thermes, La Bourboule, França, 2021.
- Exposició personal L’âge d’or en la Galerie Laure Roynette, Paris, França, 2021.
- Exposició personal d’una carta blanca Leica en el Château de Chenonceau, Winter Lady, Galerie Leica, París, França, 2021.
- Exposició col·lectiva Du jour au lendemain, en memòria dels atemptats de novembre de 2015 a París, organitzada per Laura Serani, París, França, 2020.
- Exposició personal L’origine, restitució de la residència artística Planches Contact en Deauville, França, comissària Laura Serani, 2020.
- Panells del Primer Premi del M.E.P. /Fenêtre ouverte, París, França, 2020.
- Exposició personal del Premi Leica/Alpine Hit the road en el Automobile Club de France, París, França, 2019.
- Exposició personal del Premi Leica/Alpine i restitució de la residència artística Hit the road en la Galerie Leica, París, França, 2018/2019.
Emmanuelle de L’Ecotais, comissària de l’exposició
Doctora en Història de l’Art, Emmanuelle de l’Ecotais va ser encarregada de la col·lecció fotogràfica del Museu d’Art Modern de París de 2001 a 2018. Especialista de l’obra de Man Ray, va ser la comissària de les exposicions Man Ray, la photographie à l’envers (Centre Pompidou / Grand Palais 1998), Alexandre Rodtchenko, La Photographie dans l’œil (Musée d’art moderne, 2007), Objectivités, La Photographie à Düsseldorf (ARC, 2008), Henri Cartier-Bresson, L’Imaginaire d’après nature (Musée d’Art moderne, 2009), Bernhard et Anna Blume, Polaroïd (Maison européenne de la photographie, 2010) i Linder, Femme-Objet (Musée d’Art moderne/ARC, 2013).
Autora de diversos llibres, forma part de la comissió d’adquisició de la MEP des de 2007 i va participar en la comissió d’adquisició del Fonds national d’art contemporain de 2004 a 2007. També forma part del jurat de Paris Jeunes Talents per als arts visuals, del Prix pour la photographie du Royal Monceau i del Prix de photographie Marc Ladreit de Lacharrière – Académie des Beaux-Arts de Paris, entre altres. És fundadora i directora de Photo Days des de 2020 i comissària independent d’exposicions.