Regards sur le monde | Els reptes geopolítics de l’alimentació amb Gilles Fumey

Amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, el 16 d’octubre: Des de quan la qüestió alimentària és objecte de debat? Quins són els reptes geopolítics que comporta? Com evolucionarà durant les pròximes dècades, amb una població mundial en constant creixement? Com s’articulen les polítiques agrícoles i alimentàries entre el territori i l’internacional?
Entrevista amb Gilles Fumey, professor-investigador en geografia cultural, autor de Geopolítica de l’alimentació(Edicions Sciences Humaines, 2023 – edició espanyola Herder, 2024)

Un llibre essencial per a entendre els desafiaments actuals del proveïment a nivell mundial.

L’alimentació, més que mai, enfronta problemes que van més enllà de la mera producció agrícola destinada a donar menjar a les poblacions. La crisi de la COVID-19, la guerra a Ucraïna i el canvi climàtic ens han obligat a prendre consciència a marxes forçades de la fragilitat dels nostres sistemes de proveïment i dels equilibris de poder en el terreny geopolític, on administracions estatals i empreses multinacionals lliuren una batalla desigual pels seus interessos.

Com s’està trasllada aquest combat als nostres plats? Quines decisions, tant locals com globals, s’estan prenent per a garantir la seguretat alimentària? Arrasaran les multinacionals amb les nostres cultures alimentàries tal com les coneixem? Gilles Fumey busca respostes a aquests interrogants que posen la geopolítica de l’alimentació en el centre del debat sobre el nostre futur.

Gilles Fumey (França, 1957) és professor de geografia cultural en la Universitat París-Sorbona i investigador en la UMR Sirice del CNRS. Fundador en la Sorbona de la espe- cialización en aliments i cultures alimentàries, la seva àrea de recerca gira al voltant, d’una banda, a l’alimentació com a centre neuràlgic de problemàtiques geopolítiques i, d’altra banda, a la història cultural del medi ambient. Ha publicat una dotzena d’obres dedicades a l’estudi de la cultura de l’alimentació, entre les quals es troben Feu sur le breakfast! (Éditions Terre Urbaine, 2020) i Manger local, manger global. L’alimentation géographique (Biblis, 2021).

Amb la presència de la llibreria Jaimes.

También te puede interesar

Trobades – conferències

Regards sur le monde | Els reptes geopolítics de l’alimentació amb Gilles Fumey

lloc

Institut français de Barcelona

Sessions

Dilluns 21 oct. 2024
19:00